e_vredesnieuws138

×

Foutmelding

Notice: Undefined index: networks in theme_social_share_links() (regel 86 van /data/sites/web/vredesnieuwsbe/www/sites/all/modules/social_share/include/social_share.theme.inc).

Primaire tabs

1. 2 mei 10.30 uur aan Brussel-Noord Klimaatmars

 

 

De klimaatmarsen van Youth for Climate gaan onverminderd door. Elke donderdag brengt men een doelgroep extra onder de aandacht, maar de Grootouders voor het klimaat mogen zeker niet ontbreken.
De jongeren vragen aan armoedeverenigingen en mensen in armoede om op 2 mei mee vooraan te lopen in de betoging. Jullie zijn hierbij dus allemaal uitgenodigd! Voor iedereen die niet kan meekomen, blijven we nog steeds inzetten op de wasknijper actie.
Zet de (voor)namen op wasknijpers met de namen van mensen die er niet bij kunnen zijn omwille van inkomen, gezondheid of mobiliteit.
De twee wasknijper-benen staan voor Planeet en Mensen. Ze zijn verbonden met elkaar. Een SOCIAAL klimaatplan is nodig. 

 

2. 4 mei Zing je eigen Eurosong

 

Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst

 

Kom meezingen op zaterdagnamiddag 4 mei 2019 op de Oude Markt in Leuven. Daar, op een plein vol terrasjes, organiseert de Leuvense Actiegroep Palestina een zangstonde. Dit jaar vindt het Eurovisiesongfestival immers plaats in Tel Aviv, Israël. Wij vinden dat echt geen goed idee en zingen onze eigen versie van eurosong 2019 uit solidariteit met de Palestijnen. 

- Lied 1. Ik heb zorgen (Louis Neefs), om aan te geven dat we verontwaardigd zijn dat er gezongen en gedanst wordt op het leed van de Palestijnen en over het feit dat de publieke omroepen, die lid zijn van de EBU, doen alsof er daar niets aan de hand is.
- Lied 2. Soldiers of Love (Liliane Saint-Pierre), om de onverschilligheid van de wereld, van Europa, van België aan te klagen bij het aanhoudend Israëlisch geweld in Gaza en de hoge menselijke tol die dat in 2018 en tot nu toe eiste.
- Lied 3. Sanomi (Urban Trad), hebben we bewerkt tot een ‘slaapliedje’ voor Palestijnse kinderen zodat ze zich kunnen onttrekken aan hun dagelijkse werkelijkheid.
- Lied 4. City Lights (Blanche), hebben we bewerkt tot een solidariteitslied met Palestijnse politieke gevangenen.
- Lied 5. Rendez-Vous (Pas de Deux) sluit af met de vaststelling dat Israël, dat alle mogelijke internationale rechtsregels negeert, geen gezellige plek is voor een feestelijk muzikaal  rendez-vous als het Eurovisiesongfestival.
 
Wil je deelnemen aan onze zangstonde? We repeteren tussen 14u en 15u op het Helleputteplein in Leuven. De zangstonde houden we tussen 15u en 16u op de Oude Markt.
De liedjesteksten en de info erbij vind je hier: https://drive.google.com/drive/folders/1uuXkjdU4bw6_8CZhlU9Uv10RMnoWaSUg

Vergeet deze liedjes niet vooraf te oefenen! Dat kan je doen met behulp van YouTube, waar ze terug te vinden zijn onder Eurovision Belgium. Oefening baart kunst!
Je krijgt hulp van een kundige dirigente (Lieve Franssen – Brecht-Eislerkoor) en van een coole accordeonist (Piet Maris – Jaune Toujours) .
 
Zingen is plezant en gezond, zeker als je dat doet voor een goed doel. Tot dan?

Leuvense Actiegroep Palestina
www.leuvenseactiegroeppalestina.be

 

3. 5 mei 10u Samenwerken aan een breed front voor een sociaal klimaatplan

 

20190425 Namur010

 

Grootouders voor het Klimaat, samen met de Christelijke BasisBeweging en vele andere bewegingen zoals Welzijnsschakels, ATD, en vele “spijbelende” jongeren en bezorgde burgers, nodigen we je uit om Samen te werken aan een breed front voor een sociaal klimaatplan!
 
Op zondagvoormiddag 5 mei 2019
Romerohuis, Rijweg, 110 B Puurs
 

    • Om 10.00 u. welkom met koffie of thee.

    • Start presentatie stipt om 10.30 u. door Luc Van Overloop, spreker namens Grootouders voor het Klimaat.

    • Daarna uitvoerig tijd voor vragen en uitwisselen van ideeën over mogelijke OPLOSSINGEN.

    • Om 13.00 u. einde met een  h-eerlijke brunch, kostendelend.

 

4. 8 mei Het grote Gelijkekansendebat

 

 

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

 

In ons land heeft iedereen gelijke kansen, zo wordt gezegd. Nochtans tonen statistieken en rapporten ons jaar na jaar ongelijkheid en discriminatie. Hoe kan het gelijkekansenbeleid gelijke kansen voor iedereen,ongeacht geslacht, afkomst, seksuele oriëntatie, beperking... verzekeren? Moeten we onze kansen verdienen, of hebben we er in alle omstandigheden recht op? En willen we gelijke kansen enkel aan de start, of ook aan de eindmeet? 

Ontdek hoe de politieke partijen denken over (on)gelijkheid en hoe zij willen werken aan meer gelijke kansen voor iedereen. 
Deelnemende partijen: CD&V, Groen, N-VA, Open Vld, PVDA en sp.a

 

5. 12 mei All Right(s) now

 

HbH2019_RightsNow_Banner_A_001

 

RIGHT(S) NOW! Mars voor het Klimaat en sociale rechten voor iedereen

Voel je het ook? Er beweegt iets in onze samenleving. Steeds meer mensen komen op straat. Voor het klimaat, tegen discriminatie, voor sociale rechten en nog zoveel meer. Omdat onze toekomst op het spel staat.
Wat wij vragen is niet onmogelijk. Wat wij vragen staat in de grondwet. Artikel 23 zegt: “Iedereen heeft het recht op een menswaardig leven.” Dat betekent concreet: een gezond klimaat, een goede job, gelijke rechten, betaalbare zorg, een menselijk migratiebeleid en niet elke maand moeten krabben om te overleven. Dáár willen wij dat de volgende regeringen werk van maken.

Op 12 mei slaan we de handen in elkaar voor een duurzame, solidaire en inclusieve samenleving.

Omdat alles met elkaar verbonden is: geen klimaatbeleid zonder sociale rechtvaardigheid, geen strijd tegen ongelijkheid zonder oog voor de planeet.

Spring mee op de kar! Samen op straat, voor mens en klimaat. Op 12 mei vragen we luid en duidelijk: RIGHT(S) NOW!

RIGHT(S) NOW! 12 mei, 13u, Station Brussel-Noord
Hart boven Hard nam het initiatief voor de manifestatie RIGHT(S) NOW!, de uitwerking van de plannen is echter een breed gedragen initiatief. 
Alle info is te vinden op de mobilisatie-website:  www.rightsnow.be

 

 

6. 15 mei Stiltecirkels voor Nakba Herdenking 2019

 

Geen fotobeschrijving beschikbaar.
 

Met de stiltecirkels betuigen wij onze solidariteit met het Palestijnse volk. Op 15 mei gedenken de Palestijnen de Nakba: de ‘catastrofe’ waarbij ca. 750.000 Palestijnen rond 1948 hun huizen en dorpen noodgedwongen achterlieten. De meesten van hen konden nooit naar hun land terugkeren.

Op 14 mei 1948 riep David Ben-Gurion de onafhankelijke staat Israël uit, in het vroegere Britse mandaatgebied Palestina. Na eeuwen vervolging en genocide kreeg het Joodse volk eindelijk een thuisland. In het Palestijnse collectieve geheugen staan de gebeurtenissen van 1948 echter geboekstaafd als de Nakba, of ‘catastrofe’. Ongeveer 750.000 Palestijnen moesten vluchten en meer dan 500 Palestijnse dorpen en gehuchten werden van de kaart geveegd. Sindsdien groeide het aantal Palestijnse vluchtelingen aan tot ruwweg 7 miljoen mensen. Over hun recht op terugkeer, erkend in verschillende resoluties van de Verenigde Naties, weigert Israël tot op vandaag te onderhandelen.

De Nakba duurt ondertussen 71 jaar voort. Zolang al wachten de Palestijnen op een eigen staat. 

Stilte symboliseert de stem van de Palestijnen die niet worden gehoord of monddood worden gemaakt. Met de stiltecirkels volgen we het voorbeeld van de vreedzame protestacties die Palestijnen en ook Israëli’s op deze dag houden en willen wij hen een steun in de rug geven. 

https://www.facebook.com/events/382390059014578/